T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ADIYAMAN / MERKEZ - Sümer Anaokulu

ÇOCUĞUM VE TELEVİZYON

Televizyon, görsel ve işitsel duyulara yönelik bir kitle iletişim aracı olması nedeniyle,hem olumlu hem de olumsuz etkilere sahip olabilmektedir.Yapılan çalışmalar televizyonun çocuğa denetimli olarak izletilmesinin olumlu, gelişigüzel izletilmesinin ise olumsuz etkisi olduğunu bildirmektedir.Bu nedenle TV kullanımında yetişkinlerin gerekli denetim ve düzenlemeler yapmaları, bazı kurallar koyarak çocuğun bu kurallara uymasınısağlamaları gerekir. Ana-babaların TV'yi çocuğun bütün gününü başında geçireceği bir araç olarak değil, sadece günlük yaşamda karşılaşabileceklerinden çok daha çeşitli konularla ilgili bilgi ve izlenimler edinmesine yardımcı olacak bir araç olarak görmeleri gerekmektedir. 

                   TELEVIZYONUN 3-6 YAŞ GRUBUNA OLAN ETKILERI

 

     0-3 yaş grubunda olduğu gibi bu dönemde de çocukların gelişimleri hızlıdır. Çevrelerinde belli bir hakimiyetleri olduğunu kanıtlama çabası içindedirler.Dil gelişimi bu dönemde de önem taşımaktadır. Sürekli yeni kelimeler kazanmakta ve bunları sık sık kullanma isteği içerisindedirler.Okul öncesidönemde çocukların zihinsel gelişimi, onların olayları ve sonuçlarını somut olarak algılamalarını sağlar. Bu dönemde çocuklar, her şeyi gerçekmişgibi algılama eğilimindedirler. Bu nedenle televizyonda izledikleri her şeyin gerçek hayatta yapılabilecek şeyler olduğunu düşünmektedirler.Bu durum onların çizgi film kahramanlarının yaptığı hareketleri yapmaya çalışmalarına neden olabilmektedir. Çocukların televizyonda gördüklerişiddet sahnelerinden etkilenmeleri de üzerinde durulması gereken önemli bir konudur. Çocuklar bu görüntülerden aşırı derecede etkilenebilirler.Sonrasında akla gelen görüntüler ve düşünceler, onları günlerce rahatsız edebilir. Çocukların zaman zaman gerçekdışı şeylerden korkmaları nedeniyleodalarında yalnız yatmak istemediklerini hatırlamalıyız. Çocuklar, okul öncesi dönemde 1 saat kadar çizgi filmler, çocuk filmleri ve eğitimselprogramları izleyebilirler. Öğrenmenin en yoğun olduğu dönem olduğu için çocuğun zamanını televizyonla doldurmamak gerekir. Okul çağındakiçocuklar okul ve günlük ihtiyaçlarının karşılanması dışında kalan zamanlarının en fazla dörtte biri kadar televizyon izlemelidirler. Çünkü çocuğunoyuna, paylaşıma ve hobilerini geliştirmek için de zamana ihtiyacı vardır. Çocukla sohbet etmek, oyun oynamak ve hobiler için zaman ayrıldığındaçocuklar televizyon izlemekten ziyade anne-babayla zaman geçirmek isterler. 

   

             SAATLE SINIRLANDIRARAK TELEVİZYON İZLEMENİN YARARLARI

      Eğitimsel içerikli programlar özellikle çevresel koşulları yetersiz olan çocuklar için faydalı olabilir. Çocukların gerçek hayatta karşılaşma fırsatıbulamadıkları doğa ve çevre ile ilgili programları izlemesi ( doğa belgeselleri) okul bilgisini görsel olarak destekler. Teşvik edici ve merak uyandırıcıolabilir. Televizyonun olumlu etkileri ancak sınırlı ve seçilmiş programlarların izlenmesiyle sağlanabilir. İzlediği programları hakkında konuşarak,açıklama yaparak, duyduğu sözcükleri açıklayarak tv yoluyla öğrenme gerçekleştirmek mümkün olabilir. 

      

                                  ANNE BABALARA ÖNERİLER

 

      Televizyon izlemeleri konusunda tavrınız net olsun. Çocukların uzun süre ve her programı izlemelerinden ziyade sizin seçtiğiniz ve belirlediğinizsaatler içinde TV izlemelerini sağlayın. Örnek olun. Sizde tv izleme saatlerinizde seçici olur ve evde geçirdiğiniz saatlerde sohbet etmeye, okumaya vakit ayırırsanız çocuğunuzda sizi örnek alacaktır. Televizyon karşısında, kumanda elinizde iken çocuğunuza git dersini çalış demenizin hiçbir yararı yoktur. Özellikle okul öncesi çocuğunuzun izleyeceği programları önceden inceleyerek ve aranızda konuşarak kararlaştırmanız yararlı olacaktır.3 Yaş civarında çocuklara çizgi film, belgesel ve eğitimsel programlar (yaratıcılıklarını artırabileceği için) 1 saat kadar izlemelerini sağlayın.Şiddet ve saldırganlık içermeyen çizgi film ve programları izletin. Okula giden çocuklara dinlenme, yemek, oyun, uyku ve ders dışında zamanları kalıyorsa TV izlemelerine izin verin. Örneğin; her gün belirli bir süre televizyon izliyorsa, ona televizyon seyretmeden önce yaşına uyacak kadar sayfakitap okuması kuralını koyabilirsiniz. Çocuğun yaşına uygun programları izlemesine izin verin. Çocuklar, yalnız hissettiklerinde ve yapacak etkinlikbulamadıklarında daha çok TV izlemeye yöneldiklerinden evde onu oyun oynamaya teşvik edip, onlarla daha verimli ve eğlenceli zaman geçirirseniz TV izlemek istemeyeceklerdir. Evinizin her bölümünde (mutfak, çocuk odası, yatak odası v.b) televizyona yer vermeyin!

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 24.12.2019 - Güncelleme: 24.12.2019 16:31 - Görüntülenme: 287
  Beğen | 2  kişi beğendi